Despre autor

Thomas Tolnai

Traducător liber-profesionist din anul 2007 cu experienţă în domenii precum: medicină, publicitate/marketing, localizare soft şi web şi subtitrare. A absolvit Masteratul European de Traductologie şi Terminologie din cadrul catedrei de Limbi Moderne Aplicate, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Asistent colaborator al Catedrei de limbi moderne aplicate în medicină, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie. A aderat la ATR în anul 2007 şi este membru titular.
Blog: http://tolnaitranslations.com

Am început un nou an. Cu ATR Flash în prim plan!
Am început un nou an. Cu ATR Flash în prim plan!
English: Winter Morning

La începutul lui 2012, ATR Flash vă urează un an nou cât mai îmbelșugat, cu cât mai multe proiecte și cu cât mai mulți clienți noi! Ne bucurăm că ne sunteți alături și că ne citiți cu atâta conștiinciozitate. Sperăm ca nici acest număr să nu vă dezamăgească și să vă aducă informațiile de care aveți nevoie.

Sfârșitul anului 2011 a fost plin de evenimente importante pentru traducătorii și interpreții din România, dar și din Europa, fapt care se oglindește și în acest prim număr al noului an.  Probabil cel mai important eveniment pentru ATR a fost Seminarul internațional FIT  din 18 noiembrie, intitulat „Working Together to Mutual Benefit” găzduit la București de către asociația noastră. Cristiana Cobliș a făcut o sinteză a seminarului la rubrica Pulsul profesiei. De partea academică a baricadei, catedra de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a împlinit 20 de ani de existență, prilej cu care a organizat o ediție aniversară a colocviului anual internațional de deschidere a anului universitar. Anul acesta, titlul ales pentru colocviu a fost „Social, socializare, societate. Profiluri ale traducerii și interpretării”. Detalii cu privire la acest eveniment puteți afla tot la rubrica Pulsul profesiei. Nu în ultimul rând, trebuie menționat articolul preşedintei ATR despre conferința virtuală „The Great Translation Debate” găzduită de ProZ.com. Veți vedea de ce această dezbatere nu a fost tocmai una reușită.

Dar să vedem ce ne propun celelalte rubrici ale revistei noastre. Cuvântul președintelui vă așteaptă cu câteva Gânduri de început de an. Rubrica În jurul mesei de consiliu vă reaminteşte de campania de aderare intitulată „Să ne unim forțele!” și rezumă lucrările ședinței de urgență a Consiliului Director al ATR din decembrie convocate cu prilejul lansării în dezbatere publică a proiectului de modificare a Legii 178/1997. Puteți afla mai multe detalii despre reacția ATR la rubrica Parteneriat pentru justiție. Dacă ați urmărit aventurile ineditului personaj Mox, atunci cu siguranță veți savura recenzia redactată de Cristiana Cobliș cărții Mox – Illustrated Guide to Freelance Translation la rubrica Semn de carte. Rubrica Tehnologia în traduceri vă așteaptă cu două articole: primul articol semnat de Emanuel Bod trece în revistă noutățile aduse de SDL Trados Studio 2011, iar al doilea, semnat de Cristiana Cobliș, vă prezintă 10 extensii utile pentru traducători în Google Chrome. Statisticiile privind site-ul ATR în 2011 pot fi descoperite la rubrica Traducerea în presă. În 19 noiembrie, a avut loc Adunarea Generală FIT Europe cu ocazia căreia a fost ales noul Consiliu Director al organizației. Detaliile referitoare la ședință vă aşteptă la secțiunea Pe plan extern. Nu în ultimul rând, consultați rubrica Date pentru agenda traducătorului pentru a afla ce evenimente importante se anunţă în această primăvară.

În încheiere, vă anunţăm că ATR Flash tocmai a depăşit 60 de articole şi vă invităm călduros să răsfoiţi numerele anterioare din arhivă. Vă reamintim că numărul 6 al ATR Flash are ca tematică marketingul în activitatea traducătorilor şi interpreţilor, dar şi traducerile de marketing şi advertising, o temă generoasă care sperăm să vă incite la scris. Aşadar aşteptăm cu viu interes propunerile dumneavoastră de articole pentru numărul de primăvară până în 15 martie. Pentru a trimite un articol, nu trebuie decât să completaţi acest scurt formular. Spor la scris şi, mai ales, la marketing!


Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.